Waterbericht oktober: regenrecords en meer afvoer van water

Hoeveel regen viel er in oktober?

© Aa en Maas

31 oktober 2023

2023 is hard op weg om het natste jaar in zeker dertig jaar tijd te worden. In oktober viel er opnieuw veel meer neerslag dan gebruikelijk. Het gevolg? Zeer hoge grondwaterstanden, meer afvoer van water en een bodem die totaal is verzadigd. Vijf vragen en antwoorden over de actuele situatie.

Hoeveel regen viel er in oktober?

In ons werkgebied was er gedurende de maand sprake van 120 tot 180 millimeter neerslag, waarbij in de noordelijke delen het meeste viel. Ter vergelijking: normaal valt in oktober ‘slechts’ tussen de 60 en 80 mm. Ten opzichte van vorig jaar is er dit jaar al ruim 320 mm meer regen gevallen dan in een gemiddeld jaar. Als het zo doorgaat wordt 2023 het natste jaar in zeker dertig (!) jaar.


Is dat goed nieuws voor het grondwater?

De grondwaterstandenkaart laat op dit moment een uniek beeld zien: alleen maar donkerblauwe bolletjes. Dat wil zeggen dat de grondwaterstanden in ons hele gebied erg hoog zijn.

De grondwaterstanden zijn over het algemeen tussen de 50 en 100 centimeter hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar. In vergelijking met vorig jaar staan de grondwaterstanden zelfs tot wel 150 cm hoger. De grootste afwijking van grondwaterstanden zijn op de hogere gronden te vinden. In lagergelegen delen zijn de afwijkingen wat minder groot.